Hjem » Stockholm – alt du trenger å vite

Stockholm – alt du trenger å vite

av Kristoffer
0 kommentarer

Reisetips og guider for deg som skal til Stockholm

Tips for førstegangsbesøkende

Å besøke Stockholm for første gang (eller gang nummer 100 for den saks skyld) kan være en spennende opplevelse. Hovedstaden i Sverige har mye å tilby, fra historiske steder og kulturelle opplevelser til god mat og fin natur. For å hjelpe deg litt på veien med å få mest mulig ut av besøket ditt iStockholm, har vi satt sammen en liste med nyttige tips og råd.


Utforsking av Gamla Stan (Gamlebyen)

Når du besøker Stockholm, bør du definitivt ta deg tid til å utforske Gamla Stan, som er den historiske gamlebyen fra 1600 tallet. Her går du rundt i brosteinsbelagte gater mellom fargerike bygninger og sjarmerende torg. Gå rundt, besøk kongepalasset og Storkyrkan-katedralen, og nyt en kopp kaffe eller en øl på en av de mange kaféene.


Besøk attraksjoner som Vasa-museet

Stockholm er kjent for sine ikoniske attraksjoner, og Vasa-museet er en av dem. Her kan du se det imponerende Vasa-skipet, som sank på 1600-tallet og ble hevet fra bunnen av havet. Det er en utrolig historie å oppleve, og museet gir deg også innsikt i Sveriges maritime historie.


Utforsk Stockholms skjærgård

Stockholm ligger vakkert til ved vannet, og skjærgården er en av de mest imponerende naturattraksjonene i området. Ta en båttur ut i skjærgården og utforsk øyene. Du kan til og med finne vakre sandstrender der du kan nyte solen og bade om sommeren


Hvordan kommer man seg rundt i Stockholm

Stockholms kollektivtransport er en av de enkleste måtene å komme seg rundt i byen. Du kan kjøpe et SL Access Card for enkel tilgang til T-banen, busser og ferger. Det er også sykkelutleiealternativer for de som foretrekker å utforske byen på to hjul.


Nytelse av Svensk mat og kultur

Stockholm tilbyr et bredt utvalg av matopplevelser. Prøv svenske spesialiteter som kjøttboller, gravlaks og smørbrød med reker. Du kan også besøke lokale markeder for å smake på ferske delikatesser og oppleve den svenske matkulturen.


13 attraksjoner du må oppleve i Stockholm

Gamla Stan: Hjertet av Stockholm

Vi starter vår reise med Gamla Stan, eller Gamlebyen. Dette historiske området fra 1600-tallet tar deg tilbake til middelalderen. Gå de brosteinsbelagte gatene, besøk kongepalasset, og nyt den sjarmerende atmosfæren. Ikke glem å stoppe ved Storkyrkan-katedralen og ta en kaffe på en av de koselige kaféene.

Vasa-museet: Et maritimt mesterverk

Et besøk til Vasa-museet gir et dypdykk inn i Sveriges maritime historie. Her kan du beundre det imponerende Vasa-skipet, som sank på sin jomfrureise i 1628 og ble hevet fra havets dyp. Museet gir deg en spennende innsikt i skipets historie og restaureringen.

Skansen: En Levende historiebok

Skansen er verdens eldste friluftsmuseum, og her går du langt tilbake i tid. Her kan du utforske svenske tradisjoner og kultur gjennom autentiske bygninger, gårder, og dyrehager. Det er et flott sted for familier og deg som ønsker å vite mer om Sveriges fortid.

Stockholms slott: Kongelig prakt

Stockholms slott, også kjent som Kungliga slottet, er et av Europas mest imponerende kongelige palasser. Du kan besøke de vakre rommene, tronehallen og slottsmuseet. Slottet er fremdeles kongefamiliens offisielle residens, og det er et symbol på Sveriges kongelige arv.

ABBA-museet: En hyllest til Popmusikk

Hvem har vel ikke hørt om Abba? For musikkelskere er ABBA-museet et must, for alle andre noe som uansett bør oppleves. Dette interaktive museet hyller det legendariske svenske popbandet ABBA. Du kan synge med på sanger, prøve ABBA-klær, og lære om bandets utrolige suksesshistorie.

Drottningholm-palasset

Drottningholm-palasset, et UNESCOs verdensarvliste, er et annet kongelig mesterverk. Dette vakre slottet og dets velstelte hager er som tatt ut av en eventyrfortelling. Utforsk de barokke rommene og nyt den vakre naturen rundt.

Moderna Museet: Moderne Kunstskatt

For deg som elsker moderne kunst, er Moderna Museet et mekka. Museet har en imponerende samling av moderne og samtidskunstverk, inkludert verker av kjente kunstnere som Picasso, Dali, og Warhol.

Djurgården: Øya full av fornøyelser

Djurgården er en øy dedikert til fornøyelser og rekreasjon. Her finner du fornøyelsesparker som Gröna Lund og det fantastiske Vasamuseet. Du kan også ta en avslappende spasertur i Djurgården-parken eller besøke Rosendals slott og hage.

Fotografiska: Kunst gjennom Linseøyet

Fotografiska er et prisvinnende fotomuseum som viser fotografier fra både internasjonale og lokale talenter. Med skiftende utstillinger og et fantastisk utsiktspunkt over byen, er dette et flott sted for kunst- og fotografielskere.

Historiska Museet: Reisen Gjennom Tidene

Historiska Museet tar deg med på en reise gjennom Sveriges rike historie. Fra vikingtiden til middelalderen og moderne tid, gir museet deg innsikt i landets fortid gjennom utstillinger og artefakter.

Kungsträdgården: En Oase Midt i Byen

Kungsträdgården, eller Kongens hage, er et nydelig sted midt i Stockholm sentrum. Om sommeren kan du slappe av i parken, nyte en piknik, eller delta i ulike arrangementer som konserter og teaterforestillinger.

Globen: Verdens Største Kulebygning

Globen er en av Stockholms mest ikoniske bygninger. Denne gigantiske kulearenaen er vert for sportsbegivenheter, konserter og underholdningsshows. Ta en heis til toppen, så får du en fantastisk utsikt over byen.

Skeppsholmen: Kultur og natur

Skeppsholmen er en liten øy som er hjemsted for flere museer og kulturinstitusjoner, inkludert Moderna Museet og Arkitekturmuseet. Øya tilbyr også flotte spaserturer langs vannet og vakker natur.

Gröna Lund: Moro for Hele Familien

Gröna Lund er en fornøyelsespark som tilbyr karuseller, berg-og-dalbaner, og underholdning for hele familien. Det er en flott destinasjon for en dag med moro og latter.

Mat og matopplevelser i Stockholm

Svenske kjøttboller, gravlaks og sjømat

Når du besøker Stockholm, er det umulig å unngå å prøve svenske kjøttboller, eller “köttbullar”. Disse saftige små kjøttkulene serveres tradisjonelt med potetmos, tyttebærsyltetøy og brun saus. De er hjertet av svensk husmannskost og en delikatesse du ikke bør gå glipp av.

Stockholm, som er omgitt av vann, har tilgang til ferske råvarer fra Østersjøen. Gravlaks, marinert i en blanding av salt, sukker, dill og pepper, er en lokal favoritt. Trenger du en utfordring så prøver du Surströmming, det er en rett du sent kommer til å glemme…

Matmarkeder og delikatesser i Stockholm

Matmarkedene i Stockholm er som rene oppdagelsesreiser, og spesielt verdt å besøke om du er opptatt av hvor maten kommer fra. Besøk Östermalmshallen eller Söderhallarna for å oppdage lokale delikatesser som oster, pølser, bakverk og sjokolade. Her kan du utforske og smake på autentiske svenske produkter.

De 5 Beste Restaurantene i Stockholm

Nå som vi har utforsket Stockholms varierte matlandskap, la oss se nærmere på de fem beste restaurantene som er kjent for å levere ekstraordinære matopplevelser:

1. Frantzén

Frantzén er en Michelin-trestjerners restaurant som setter en ny standard for nordisk mat. Den eksklusive opplevelsen inkluderer en overflod av smaker og kreativitet.

2. Oaxen Slip

Oaxen Slip har en idyllisk beliggenhet på Djurgården og er kjent for sin bruk av lokale ingredienser og håndverk. Restauranten kombinerer tradisjon og innovasjon på en bemerkelsesverdig måte.

3. Gastrologik

Gastrologik er et sted hvor maten er en vitenskap, og menyen endres med årstidene. Her kan du forvente deg et smaksfullt eventyr som utforsker det nordiske kjøkkenet.

4. Ekstedt

Ekstedt er kjent for å lage mat på en måte som tar deg tilbake til røttene. De bruker gamle teknikker som å lage mat over åpen flamme for å skape unike smaker.

5. Pelikan

Pelikan er en klassisk svensk restaurant som serverer tradisjonell svensk mat. Dette er stedet å gå hvis du vil prøve autentiske svenske retter som surströmming (fermentert sild) og gravlaks.

Shopping i Stockholm: Hvordan raskt bli blakk

Stockholm har mye mer å by på enn bare rkitektur og kultur. Byen er også et mekka for shoppingentusiaster, med et butikker som spenner fra luksuriøse varehus til unike designbutikker. I denne artikkelen tar vi deg med på en shoppingtur gjennom Stockholm, hvor du kan oppdage byens beste shoppe muligheter

Luksusshopping på Bibliotekstan: Hvis du er ute etter luksusshopping, er Bibliotekstan stedet å være. I dette eksklusive området i Stockholm finner du noen av verdens mest kjente luksusmerker som Gucci, Louis Vuitton og Chanel.

Moderne Design i Södermalm: Södermalm er kjent for sin trendy og bohemske atmosfære. Her finner du en rekke butikker som tilbyr moderne svenske designvarer, fra møbler til klær og smykker.

Gamlebyens Antikvitetsbutikker: Gamla Stan, eller Gamlebyen, er en annen flott destinasjon for shopping. Utforsk de sjarmerende brosteinsbelagte gatene og besøk antikvitetsbutikker som tilbyr alt fra gamle bøker til vintage smykker.

Markeder og Loppemarkeder: Stockholm har også et mangfoldig utvalg av markeder og loppemarkeder. Blant de mest kjente er Östermalmshallen, hvor du kan kjøpe ferske råvarer og lokale delikatesser. Skal du på jakt etter unike og håndlagde varer, bør du besøke Hornstulls Marknad eller Södermalms Marknad.

Svensk Design og Mote: Stockholm er kjent for sin blomstrende moteindustri og designscenen. Utforsk området rundt Birger Jarlsgatan for å oppdage svenske motemerker som Acne Studios og Filippa K. Her kan du få tak i stilige plagg og tilbehør som du sannsynligvis ikke finner andre steder..

Unike Suvenirer og Håndverk: Hvis du vil ta med deg hjem unike suvenirer fra Stockholm, bør du besøke butikker som Svenks Hemslojd og Nordiska Kompaniet. Disse butikkene tilbyr tradisjonelle svenske produkter, inkludert håndlagde tekstiler, keramikk og trearbeid.

Kjøpesentre og Store Gallerier: Stockholm har flere moderne kjøpesentre som er verdt et besøk. Kungsträdgården og Mall of Scandinavia er to av de største og mest populære kjøpesentrene. Her finner du et bredt utvalg av butikker, restauranter og underholdning.

Uteliv og underholdning i Stockholm

Stockholm er en by som aldri sover og har alltid vært kjent for sitt uteliv. Enten du er ute etter en avslappende kveld med kulturell underholdning eller en natt fylt med dans og musikk, har Stockholm noe for enhver smak når det kommer til uteliv og underholdning.

Kulturell Underholdning i Stockholm: For de som ønsker en mer kulturell opplevelse om kvelden, har Stockholm et rikt utvalg av teatre, konserter og forestillinger. Besøk Kungliga Operan for en kveld med opera eller Svenska Teatern for en teaterforestilling.

Nattlige Eventyr i Stockholms Gater: Stockholm er en by som er vakker selv om natten, og det er flott å utforske byens gater etter solnedgang. Gamla Stan, eller Gamlebyen, er spesielt sjarmerende om kvelden med sine brosteinsbelagte gater og historiske bygninger. Ta en romantisk spasertur langs elven eller utforsk de koselige kafeene og restaurantene.

Stockholms Natteliv: Stockholm har et mildt sagt aktivt natteliv som appellerer til alle aldersgrupper og musikksmaker. De fleste nattklubber og barer holder åpent til tidlige morgentimer, og du kan danse til rytmene av alt fra elektronisk musikk til hip-hop og rock. Stureplan nok det meste kjente og er et populært område for natteliv, med eksklusive klubber og cocktailbarer.

Hvordan komme seg til Stockholm

Det å reise fra f.eks Oslo til Stockholm er det en enkel affære og valgmulighetene er mange. Det billigste alternativet er buss eller tog, men det både fly og bil er også en mulighet

Toget tar 5-6 timer, litt avhengig av hvilken avgang du velger og om det er noe arbeid på sporet. Prisene varier noe, men rundt en 700,- pleier å være ganske riktig.

Hva er Stockholm mest kjent for

Stockholm er nok aller best kjent for sin nydelig gamleby, hit valfarter turistene året rundt så ikke forvent å gå alene her. Spør du den litt yngre garde er det nok kanskje Stureplan byen er best kjent for. Her finner du mange av de beste utestedene i byen.

Skal du reise andre steder sverige anbefaler vi en titt på våre andre guider, se feks. oversikt over hotell i strømstad

Les også

Skriv en kommentar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00