Hjem » Krakow

Krakow

av Kristoffer
0 kommentarer

Polens vakreste by?

Planlegger du en tur til Polen? Da er det en by som MÅ stå på listen over steder og besøke: Krakow. Her finner du en spennende by med en fantastisk arkitektur og en livlige kultur som gjør at denne byen noe å tilby enhver absolutt alle uansett alder og ferieønsker.Dette er en av mine favorittbyer i Polen og jeg skal prøve å lage en en liten oversikt over hva som gjør Krakow så spesiell og hvorfor du bør vurdere å legge ferien din til Krakow.

Innledning

Krakow er den nest største byen i Polen og har en befolkning på over 750 000 mennesker. Den ligger i den sørlige delen av landet og er mest kjent for sin vakre gamleby, sine historiske landemerker og et natteliv som er vel verdt å få med seg. Det går også direkte fly fra Norge til Krakow med stort sett ganske hyggelige priser og kort reisetid (ca. 2 timer med direktefly). Billettpriser starter så lavt som rundt hundrelappen (dessverre dyrere i helgene når man gjerne har mulighet til å dra).

Krakows Historie

Krakow har en rik og spennende historie som strekker seg over tusen år tilbake i tid. En gang var byen Polens hovedstad og fungerte som et viktig senter for kultur og læring under renessansen. Byen har overlevd utallige kriger og invasjoner gjennom sin historie, ikke minst andre verdenskrig, og i dag huser den flere viktige historiske landemerker, som Wawel-slottet, Hovedtorget og Krakow Barbican.

Gamlebyen i Krakow

Krakows gamleby (eller stare miasto som gamleby heter på polsk) er en av de vakreste og best bevarte historiske bydelene i Europa. Området er fullt av fantastisk arkitektur, fra gotisk stil St. Mary’s Basilica til renessanse-perioden Cloth Hall. Her kan du også utforske jødekvartalet, som huser flere historiske synagoger og museer.

Saltgruvene Krakow

Wieliczka er en av de eldste og mest kjente saltgruvene i verden og ble pga av dette en av de første objektene som ble skrevet inn på UNESCOS verdensarvliste i 1978. Saltgruven kan på mange måter ses på som en av de glemte underverkene i verden. Vi finner informasjon om gruven helt tilbake til middelalderen og gruvene er vel verdt et besøk om du er i Krakow. Wieliczka går hele 327m ned og i gruvene finner du f.eks en hel liten by, innsjøer og av alle ting, et kurbad.

Mat og drikke i Krakow

Krakow har, som de fleste andre steder i Polen, et en spennende utvalg av mat og drikke som er vel verdt å utforske under oppholdet. Tradisjonell polsk mat finner du overalt, med retter som pierogi (dumplings), kielbasa (pølse) og bigos (kålstuing) som er populære vanlige retter. Skal du også lokal sprit så gå i baren og bestill Żywiec eller Krupnik. Du vil nok ikke like det, men er man i Krakow må man nesten teste.

Natteliv i Krakow

Krakow er også kjent for et yrende natteliv. Her finner du et enormt utvalg av barer, klubber og musikksteder som besøkes av både lokalbefolkningen og besøkende. Uansett om du foretrekker irske puber eller nattklubber med dans til 0600 om morgenen, I Krakow finner du det meste. Områdene Kazimierz og Stare Miasto(gamlebyen) har noen av de beste stedene.

Kulturelle arrangementer i Krakow

Krakow har også et veldig aktivt kulturliv, med en rekke festivaler og arrangementer som finner sted gjennom hele året. Blant de mest kjente festivalene er Krakow Film Festival, Jewish Culture Festival og Krakow Christmas Market. Ønsker du å få med deg litt mer enn ølpriser og pølser og kanskje sjekke ut byens kultur og tradisjoner, bør du definitivt vurdere å delta på et av disse arrangementene.

Krakows utendørs attraksjoner

Selv om Krakow er mest kjent for sin rike historie og kultur, har byen også flere utendørs attraksjoner som er verdt å sjekke ut. Du kan for eksempel nyte en tur i en av byens mange hyggelige parker og hager, besøke et av markedene eller om dere vil gjøre noe helt annet, hvorfor ikke besøke Krakow Zoo?

Transport i Krakow

Krakow har et bra og moderne transportsystem som gjør det enkelt å bevege seg rundt i byen. Du kan enkelt komme deg rundt med offentlig transport, som inkluderer trikker, busser og tog. Det er også flere selskaper som tilbyr sykkelutleie og guidede turer om man ønsker å se byen på en litt annen måte. For kortere distanser er det også ut godt utvalg med elektriske sykler man kan leie med forskjellige apper.

Konklusjon

Krakow er en by som har noe å tilby alle aldre og ønsker. Med rik kulturhistorie, vakker arkitektur, livlige kultur og en spennende mat- og drikkekultur, er det ingen tvil om at Krakow bør stå på reiseruten for alle som besøker Polen. Vi oppfordrer deg til å planlegge ditt besøk til Krakow og oppleve alt byen har å tilby. Se også vår store oversikt over overnatting og hotell i krakow.

Ofte Stilte Spørsmål

  • Hva er den beste tiden på året å besøke Krakow?
  • Hvordan kan jeg komme meg fra flyplassen til sentrum

Les også

Skriv en kommentar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00