Hjem » Split

Split

av Kristoffer
0 kommentarer

Litt informasjon og historie om Split

Split er en nydelig by som ligger ved kysten av Adriaterhavet og som er kjent for sin rike arv og kulturelle betydning. Byen har en fascinerende historie som strekker seg over mer enn 1700 år, og den har vært hjem til mange sivilisasjoner gjennom tidene.

I antikken var dette området en del av det romerske riket, og det er mange spor av denne perioden som fortsatt kan sees i byens arkitektur og design. Byen ble grunnlagt som en gresk koloni før den ble en del av Romerriket, og den har spilt en viktig rolle som et handels- og administrativt senter.

Middelalderen var en tid med vekst og utvikling for byen, og Split ble et viktig senter for kunst og læring. Mange av byens mest kjente bygninger og monumenter ble bygget i denne perioden, og de står som vitnesbyrd om den rike historien og kulturen som har formet byen.

I nyere tid har byen fortsatt å vokse og utvikle seg, og den er nå et moderne og livlig sted som tiltrekker seg besøkende fra hele verden, ikke minst fra Norge. Byen er kjent for sin unike blanding av gammelt og nytt, hvor moderne bygninger står side om side med historiske monumenter og gater.

Byen har også en rik kulturell scene, med mange museer, gallerier, teatre og musikksteder som tilbyr et bredt spekter av kunst og underholdning. Maten er en annen viktig del av byens kultur, og det lokale kjøkkenet er kjent for sine deilige sjømatretter og tradisjonelle kroatiske spesialiteter.

Natur og landskap rundt byen er også en stor del av områdets sjarm. Her finner du vakre fjell, krystallklart vann og frodige skoger og det er mange muligheter for utendørsaktiviteter som fotturer, sykling og vannsport.

Gamlebyen i Split

Gamlebyen i Split er som å vandre rundt i et levende museum og et vitnesbyrd om regionens rike historie. I denne delen av byen finner du velbevarte bygninger og strukturer som dateres tilbake til romertiden.

I gamlebyen vil du finne nesten uendelige mengder med labyrint lignende gater og smug. Disse trange passasjene er fylt med karakter og sjarm, og de fører deg gjennom et nettverk av historiske bygninger, små butikker, kafeer, og restauranter. Å vandre gjennom disse gatene er som å ta en tur tilbake i tid, hvor hver sving kan avsløre en ny skatt eller et stykke historie.

Gamlebyen er også hjem til flere viktige religiøse steder, inkludert kirker og katedraler som har tjent samfunnet i århundrer. Disse bygningene er ikke bare viktige steder for tilbedelse, men også arkitektoniske mesterverk som reflekterer de ulike stilene og periodene som har påvirket byen gjennom tidene.

Markedsplassene i gamlebyen er et annet høydepunkt du må oppleve, og de gir et innblikk i det daglige livet i Split. Her kan du finne alt fra ferske råvarer til håndlagde varer, og atmosfæren er livlig og autentisk. Det er et sted hvor tradisjon møter modernitet, og hvor besøkende kan få en ekte smak av lokal kultur.

Gamlebyen i Split er ikke bare et sted for historie og arkitektur, men også et sentrum for kunst og kultur. Det er hjem til flere museer og gallerier som viser alt fra antikke gjenstander til moderne kunst. Festivaler og kulturelle arrangementer finner også sted her, og de bidrar til å holde tradisjonene levende og relevante.

Severdigheter og opplevelser i Split

Selv om gamlebyen i Split er et høydepunkt for mange besøkende, har byen mye mer å tilby når det gjelder severdigheter. Her noen av de andre bemerkelsesverdige stedene og attraksjonene du kan finne i Split:

Marjan Hill:

Dette frodige, skogkledde åsen gir en fantastisk utsikt over byen og havet. Det er et populært sted for fotturer, jogging, og sykling, og det finnes også gamle kirker og helligdommer som er verdt et besøk.

Mestrovic Gallery:

Dette museet er dedikert til arbeidet til Ivan Meštrović, en av Kroatias mest kjente billedhuggere. Galleriet inneholder en imponerende samling av hans verker, inkludert skulpturer, tegninger, og arkitektur.

Riva Promenade:

Dette er byens berømte strandpromenade, et livlig sted fylt med kafeer, restauranter, og butikker. Det er et flott sted å ta en spasertur, nyte en kaffe, eller bare se på folk.

Kasjuni Beach:

En av de mest populære strendene i området, Kasjuni Beach tilbyr krystallklart vann og en avslappet atmosfære. Det er et flott sted for svømming, soling, eller bare å slappe av med en god bok.

Solin:

Like utenfor Split ligger ruinene av den gamle byen Salona, en gang hovedstaden i den romerske provinsen Dalmatia. Dette arkeologiske stedet gir et fascinerende innblikk i regionens antikke historie.

Klis Fortress:

Denne imponerende festningen ligger på en klippe med utsikt over Split og har en lang og fargerik historie. Det er et flott sted å utforske og gir noen fantastiske fotomuligheter.

Poljud Stadium:

Hjemmet til fotballklubben Hajduk Split, Poljud Stadium er et moderne arkitektonisk mesterverk og et must-see for sportsentusiaster.

Vidilica Viewpoint:

For de som ønsker en uforglemmelig utsikt over byen, er Vidilica Viewpoint stedet å gå. Det gir en panoramautsikt som strekker seg fra havnen til de omkringliggende fjellene.

Znjan Beach:

En annen populær strand i Split, Znjan er kjent for sine mange fasiliteter og familievennlige atmosfære. Det er et flott sted for vannsport og utendørsaktiviteter.

Kulturelle Festivaler:

Split er vert for en rekke kulturelle festivaler og arrangementer gjennom året, inkludert filmfestivaler, musikkfestivaler, og tradisjonelle feiringer. Disse gir en unik mulighet til å oppleve lokal kultur og tradisjon.

I nærheten av Split

Split er nesten omringet av andre fantastiske reisemål, her finner du alt fra nydelige øyer som Hvar, fantastisk fjllbyer som Makarska eller Brac, øya med Kroatias kanskje fineste strand.

Trogir:

Bare en kort kjøretur fra Split, er Trogir kjent for sin godt bevarte middelalderarkitektur og vakre havnefront. Byen er et UNESCOs verdensarvsted og tilbyr en sjarmerende blanding av historie, kunst, og kafékultur.

Makarska:

Denne lille byen ligger ved foten av Biokovo-fjellene og er kjent for sin vakre rivièra. Det er et populært reisemål for strandelskere og de som er interessert i utendørsaktiviteter som fotturer og sykling.

Hvar:

En av de mest kjente øyene i Dalmatia, Hvar er kjent for sitt milde klima, frodige landskap, og livlige natteliv. Det er et flott sted for seiling, utforsking av historiske steder, eller bare nyte solen og havet.

Brac:

Denne øya er hjem til den berømte Zlatni Rat-stranden, en av de mest fotograferte strendene i Kroatia. Brac tilbyr også sjarmerende småbyer, olivenlunder, og muligheter for vindsurfing og andre vannsporter.

Šibenik:

En annen vakker kystby, Šibenik er kjent for sin imponerende katedral og middelalderfestninger. Det er også en inngangsport til Krka nasjonalpark, hvor du kan se fantastiske fosser og nyte naturskjønn vandring.

Vis:

Den fjerneste bebodde øya fra fastlandet, Vis er kjent for sin uberørte natur og avslappede atmosfære. Det er et flott sted for de som ønsker å komme vekk fra folkemengdene og nyte ro og fred.

Omiš:

Ligger ved munningen av elven Cetina, Omiš er kjent for sin dramatiske klippebeliggenhet og er et populært sted for eventyrlystne reisende som ønsker å prøve rafting, klatring, eller ziplining.

Korčula:

Ofte referert til som “Lille Dubrovnik”, er Korčula kjent for sin vakre gamleby, rike maritime tradisjoner, og deilige lokale viner.

Disse stedene representerer bare en brøkdel av hva regionen rundt Split har å tilby. Fra historiske byer og pulserende øyer til rolige landsbyer og naturlige underverk, mulighetene for utforskning og eventyr er nesten uendelige. Enten du reiser med bil, båt, eller til og med sykkel, er det mange måter å oppdage og nyte denne vakre delen av Kroatia.

Hvordan kan jeg ta en ferge fra Split til Hvar?

Det er flere daglige fergeforbindelser fra Split til Hvar, spesielt i sommermånedene. Billetter kan kjøpes online, på havnen, eller gjennom reisebyråer. Det er både hurtigbåter og vanlige ferger, så reisetiden kan variere fra 1 til 2 timer, avhengig av typen ferge og rute.

Hva er det typiske været i Split?

Split har et middelhavsklima med varme, tørre somre og milde, fuktige vintre. Sommermånedene kan se temperaturer som stiger til 30°C eller høyere, mens vintrene vanligvis ligger rundt 10°C. Det er lurt å sjekke lokale værmeldinger for oppdatert informasjon under oppholdet.

Hva er de beste tidspunktene å besøke Split på?

Våren og tidlig høst er ideelle tider for å besøke Split, da været er behagelig, men ikke for varmt, og turistmengdene er lavere. Sommeren kan være veldig travel og varm, men det er også når mange festivaler og arrangementer finner sted.

Er det mulig å utforske andre øyer fra Split?

Ja, Split er et viktig transportknutepunkt for mange av de dalmatiske øyene. I tillegg til Hvar, er det regelmessige fergeforbindelser til øyer som Brac, Vis, Korčula, og flere. Billetter og tidtabeller kan enkelt finnes online eller på fergekaien.

Skriv en kommentar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00