Hjem » Hvar

Hvar

av Kristoffer
0 kommentarer

Introduksjon

Hvar er en av de mest fortryllende øyene i Adriaterhavet og ligger langs den kroatiske kysten. Øya er kjent for sin blendende skjønnhet, rike historie, livlige atmosfære og jetsetter uteliv. Med solfylte dager, krystallklart vann, frodig landskap og sjarmerende gamle byer har Hvar noe for enhver reisende. Men det som virkelig gjør denne øya helt unik, er denfascinerende historien som strekker seg over tusenvis av år.

Historien til Hvar

Hvar har en historie som er like fargerik som landskapene på øya. Historien begynner med de tidlige illyriske stammene som bosatte seg her rundt 1000 f.Kr. De bygde festninger på øyas høyder og levde av fiske og jordbruk.

I det 4. århundre f.Kr. ble øya en del av det greske riket, og de grunnla byen Pharos, nå kjent som Stari Grad. Dette markerte begynnelsen på en periode med kunstnerisk og kulturell blomstring, og øya ble kjent for sin vinproduksjon.

Romernes ankomst i det 2. århundre f.Kr. førte til en ny æra av utvikling. De bygde veier, akvedukter og offentlige bygninger, og Hvar ble en viktig handelspost i Adriaterhavet. Rester av dette kan du fortsatt se flere steder på øya.

Middelalder

Middelalderen så fremveksten av kristendommen på øya, og mange kirker og klostre ble bygget. Venezia tok kontroll over Hvar i det 13. århundre, og deres innflytelse kan fortsatt ses i arkitekturen og kunsten.

Øya ble senere styrt av forskjellige europeiske makter, inkludert Østerrike-Ungarn, og ble en del av Jugoslavia etter første verdenskrig. I løpet av 1900-tallet ble Hvar et populært turistmål, og det utviklet seg en rik kultur rundt fiske, vinproduksjon og lavendel.

Hvar i moderne tid

I dag er Hvar en blanding av gammelt og nytt, hvor historiske monumenter står side om side med livlige kafeer og luksuriøse feriesteder. Øyas rike historie har formet dens unike karakter, og besøkende kan utforske alt fra gamle romerske ruiner til moderne kunstgallerier.

Hvar er ikke bare et sted for soltilbedere og nattelivs entusiaster. Å vandre gjennom de smale gatene i Hvar by eller utforske de bortgjemte buktene, er som å ta en reise gjennom tid, og det gir en dypere forståelse av Middelhavets sjel. Det er denne blandingen av naturlig skjønnhet og rik historie som gjør Hvar til et uunnværlig stopp for enhver som reiser langs den kroatiske kysten.

Hvar sentrum

For deg som drar til Hvar og tenker å tilbringe dagene fordelt på beach klubber og natttklubber er Hvar sentrum dit du skal. Havnen er hjertet av øya og et møtested for både lokalbefolkningen og turister. Her finner du en perfekt blanding av historisk sjarm og moderne luksus, og det er noe som appellerer til enhver smak.

Historiske Steder

Hvar sentrum er rikt på historie og her kan du tilbringe timer med å utforske de trange brosteins gatene. Hvar festning når du etter en lang (og tung gåtur i sola), men den er vel verdt et besøk der den står majestetisk over byen og tilbyr en fantastisk utsikt over havnen og Pakleni-øyene. St. Stefans katedral må også oppleves, med sin imponerende renessansearkitektur.

Mat og Drikke

Havneområdet er kjent for sine mange restauranter og kafeer som serverer deilige lokale retter. Fra fersk sjømat til tradisjonell dalmatisk mat, er det noe for enhver gane. Vinelskere vil også sette pris på muligheten til å smake på noen av regionens fineste viner. Vårt tips er å gå inn i bakgatene, der finner du de beste restaurantene og ofte litt hyggeligere priser.

Shopping

For de som elsker å shoppe, tilbyr Hvar sentrum et utvalg av butikker som selger alt fra luksusvarer til håndlagde suvenirer. Lokale markeder gir også en sjanse til å kjøpe ferske lokale produkter som lavendel, honning og olivenolje.

Båtturer

Havnen i Hvar er et flott sted å starte en båttur til de nærliggende øyene. Pakleni-øyene, bare en kort tur unna, er kjent for sine vakre strender og krystallklare vann. Vårt tips er å leie båt med kaptein, du kan få leid båter med plass til 5-6 stykker til en hyggelig pris og da får du en perfekt dag med en blanding av sjø og sightseeing.

Kunst og Kultur

For kunst- og kulturelskere, er det flere gallerier og museer som viser både moderne og tradisjonell kunst. Kulturelle arrangementer og festivaler finner også sted gjennom hele året, og gir en smak av lokal kultur og tradisjon.

Utesteder og beach klubber på Hvar

Carpe Diem

Dette er det desidert mest berømte stedet i Hvar. Carpe Diem finner du to plasser, det ene stedet har en flott beliggenhet ved havnen og her får du bra liv, gode cocktailer og DJ-er som spiller til langt på natt. Den virkelige feste finner du på Carpe Diem Beach Club. Dette ligger på en nærliggende øy, som er tilgjengelig med taxibåt (de er gratis og går i ett sett). På dagen er det chill stemning her med drinker ved vannet, på kvelden er det full fest under åpen himmel. Anbefales på det sterkeste.

Hula Hula Beach Bar

Der Cape Diem beach er litt roligere på dagen er Hula Hula det stikk motsatte. Her er det full fart fra tidlig til det stenger sånn i 19 tiden. Dette stedet er kjent for sine fantastiske solnedgangsfester og med en fantastisk utsikt over havet, gode drinker og levende musikk, er det et populært sted for både turister og lokalbefolkningen.

Bonj ‘les bains’

Dette er en luksuriøs beachklubb som tilbyr private badehytter, solsenger og en restaurant med utsøkt mat. Det er et flott sted å slappe av på dagen og nyte feststemningen om kvelden. Dette er et litt mer voksent sted som henvender seg mer mot high-end markedet.

Pink Champagne

Hvis du er ute etter en mer eksklusiv nattklubbopplevelse, er Pink Champagne stedet å gå. Med et elegant interiør og internasjonale DJ-er, tiltrekker denne klubben et glamorøst men også ganske ungt publikum.

Falko Beach Bar & Food

For en mer avslappet atmosfære, er Falko et flott sted å nyte lokale retter og cocktailer mens du ser på havet. Det er kjent for sin vennlige atmosfære og vakre beliggenhet. Stedet ligger et godt stykke unna sentrum.

Hoteller på Hvar

Adriana Hvar Spa Hotel

Dette 4-stjerners hotellet ligger ved havnen i Hvar by og tilbyr en fantastisk utsikt over gamlebyen og havet. Med et toppmoderne spa, innendørs og utendørs bassenger, og en takterrasse, er det et perfekt sted for de som søker luksus og avslapning.

Amfora Hvar Grand Beach Resort

Beliggende i en privat bukt, tilbyr dette 4-stjerners feriestedet en blanding av moderne komfort og naturlig skjønnhet. Med et stort utendørsbasseng, flere spisesteder og nærhet til stranden, er det et populært valg for familier og par.

Palace Elisabeth, Hvar Heritage Hotel

Dette 5-stjerners hotellet er en del av Leading Hotels of the World og ligger i hjertet av Hvar by. Med en rik historie, elegant innredning, et førsteklasses spa og en gourmetrestaurant, gir det en virkelig luksuriøs opplevelse.

Little Green Bay

For de som søker en mer intim og unik opplevelse, er Little Green Bay et boutiquehotell som ligger i en rolig bukt. Med bare 15 rom, en privat strand og et fokus på bærekraftig design, tilbyr det en fredelig flukt fra hverdagen.

Riva Hvar Yacht Harbour Hotel

Dette trendy 4-stjerners hotellet ligger rett ved havnen i Hvar by og er kjent for sin stilfulle design og livlige atmosfære. Med rom som gir utsikt over havet og en populær restaurant og bar, er det et flott sted for de som ønsker å være i sentrum av handlingen.

Severdigheter

Hvar Festning (Fortica)

Dette historiske fortet gir en fantastisk utsikt over Hvar by og de omkringliggende øyene. Det er et flott sted å lære om øyas historie og ta noen minneverdige bilder.

St. Stefans Katedral

Denne vakre katedralen i Hvar by er et mesterverk av dalmatisk renessansearkitektur. Den har en rik historie og er et viktig religiøst og kulturelt landemerke.

Pakleni Øyene

En kort båttur fra Hvar by, disse øyene tilbyr noen av de vakreste strendene og buktene i området. De er perfekte for snorkling, svømming eller bare slappe av i solen.

Stari Grad-sletten

Dette UNESCO-verdensarvstedet er et av de beste bevarte antikke greske landskapene i Middelhavet. Det er et unikt system av jordbruksland som har vært kontinuerlig dyrket i 2400 år.

Franciscan Monastery i Hvar

Dette klosteret er kjent for sin vakre arkitektur, renessansekloster og et museum som huser gamle manuskripter og kunstverk.

Blue Cave / den blå grotten på Biševo

Selv om det ikke ligger direkte på Hvar, er Blue Cave en populær dagstur. Den naturlige hulen har et magisk blått lys som gir en uforglemmelig opplevelse.

Jelsa og Vrboska

Disse sjarmerende småbyene er kjent for sine steinbygninger, trange gater og vakre havner. De er perfekte for en rolig spasertur og å nyte lokal mat og vin.

Lavendelmarker

Hvar er kjent for sin lavendel, og å besøke lavendelmarkene i blomst er en unik opplevelse. Det er også mange produkter laget av lavendel som du kan kjøpe som suvenirer.

Tvrdalj Castle i Stari Grad

Dette er sommerresidensen til den berømte kroatiske poeten Petar Hektorović. Den vakre hagen og fiskedammen reflekterer hans kjærlighet til naturen og poesi.

Hvar Teater

Bygget i 1612, er dette et av de eldste offentlige teatrene i Europa. Det ligger i Arsenal-bygningen og er et viktig kulturelt landemerke.

Hvordan kommer jeg meg til Hvar?

Du kan komme deg til Hvar med ferge eller katamaran fra Split eller andre nærliggende byer på fastlandet. Det er også muligheter for private båttransporter og organiserte turer.

Hva er den beste tiden å besøke Hvar på?

Høysesongen i Hvar er fra juni til september når været er varmt og solrikt. For de som foretrekker færre folk og mildere temperaturer, kan våren og tidlig høst være ideelle tider å besøke.

Er Hvar egnet for familier?

Ja, Hvar har noe for alle aldre, inkludert familievennlige strender, aktiviteter og overnattingssteder. Mens noen deler av øya er kjent for sitt livlige natteliv, er det også mange roligere områder som passer for familier.

Hva kan jeg gjøre på Hvar hvis jeg ikke er interessert i strandlivet?

Hvar har et bredt spekter av overnattingssteder, restauranter og aktiviteter som passer til forskjellige budsjetter. Mens det er luksuriøse alternativer tilgjengelige, er det også mange rimelige valg, spesielt hvis du planlegger på forhånd og unngår de travleste tidene i høysesongen.

Er det dyrt å feriere på Hvar?

Hvar har et bredt spekter av overnattingssteder, restauranter og aktiviteter som passer til forskjellige budsjetter. Mens det er luksuriøse alternativer tilgjengelige, er det også mange rimelige valg, spesielt hvis du planlegger på forhånd og unngår de travleste tidene i høysesongen.

Skriv en kommentar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00