Hjem » Algarve

Algarve

av Kristoffer
0 kommentarer

Algarve og algarvekysten er et av de mest popuære reisemålene i Europa. Denne regionen, som ligger helt sør i Portugal, har vært et populært feriested i mange tiår. Det er ikke spesielt vanskelig å skjønne hvorfor. Her kan du oppleve gylne strender, turkisblått vann og kystklipper, med andre ord, alt man drømmer om på ferie.

Algarve er også kjent for sine strender, golfbaner og historiske byer. Dette er en region som er rik på historie og kultur og som har vært hjem for mange folkeslag gjennom tidene.

Historien til Algarve

Først kom fønikerne, rundt 1000 f.Kr. Dette var sjøfarere fra Midtøsten som la grunnlaget for en rekke havnebyer langs kysten. Etter dem kom romerne. De etterlot seg veier, broer og monumenter som du fortsatt finner rester av idag. Silves, en gang Algarves hovedstad under romertiden, vitner om storheten fra denne epoken.

Men det var maurerne som satte et varig preg på regionen. Fra 711 til 1249 e.Kr. hersket de over Algarve. Under denne tiden blomstret handel, vitenskap og kunst. Algarves arkitektur bærer fortsatt spor av denne mauriske innflytelsen, fra de hvitkalkede husene til de intrikate flisene – “azulejos” – som pynter mange av bygningene rundt omkring.

På 1200-tallet gjenerobret portugiserne Algarve fra maurerne. Dette var starten på en helt ny tid for Algarve. Havner som Lagos og Faro ble nøkkelsteder for oppdagelsesreisende som ønsket å utforske nye verdener. Det var fra disse havnene Vasco da Gama og andre eventyrlystne sjømenn satte seil, og formet Portugals skjebne som en maritim stormakt.

Hvorfor reise til Algarve?

De fleste som besøker Algarve kommer ikke på grunn av historien. Det er landskapet som er det mest spennende for folk flest. Langs kysten finner du alt fra bratte klipper og skjulte bukter til lange, gylne strender. Beveger du deg litt innover i landetten finner du olivenlunder, vinranker og appelsin plantasjer hvor enn du ser.

Fiske har alltid vært en livsnerve for Algarve. Sardiner, tunfisk og makrell fanges fremdeles i de samme farvannene som for århundrer siden. Ta deg en runde på et av markedene, som det i Olhão, og se all aktiviteten fra tidlig morgen når fersk fangst legges ut for salg.

Og maten? Er du glad i fersk sjømat og mye smak er dette drømmen. Fra de friske sjø matrettene til de rike, krydrede grytene – Algarves kjøkken er en blanding av tradisjoner og smaker som reflekterer regionens mangfoldige historie.

Alt dette er grunn nok til å reise hit om og om igjen, men vet du hva som virkelig gjør at området skiller seg ut? Menneskene. Deres varme, gjestfrihet og stolthet over sin kulturarv gjør at du som besøkende føler seg velkommen. Enten du vandrer gjennom de brosteinsbelagte gatene i gamlebyen Faro, spiller en runde golf i Quinta do Lago, eller bare nyter en solnedgang på en av de mange strendene, føler man den genuine sjarmen og vennligheten som Algarve og innbyggerne her tilbyr.

Topp 8 ting å du må gjøre eller se i Algarve

Benagil-hulen

Plassert langs kysten finner vi denne hulen som er en skulptur laget av naturen selv. Dette er ikke bare et hull i en klippevegg, Benagil-hulen en enorm katedral av stein, skapt av årtusen med juling fra av sjøen. Hit går det daglige båtturer, men er du mer eventyrlysten kan du også svømme inn. Når solen står høyt, blir stranden inne i hulen belyst i et fantastisk gyllent lys. Vær klar over at hulen er veldig populær og det vil være mange turister her.

Silves slott

Dette er et majestetiske slottet som har overlevd tidens tann. Det ble bygget på en tid da maurerne dominerte Algarve noe man kan se av slottets struktur pg blandingen av kulturer og arkitektoniske stiler. Inne på området kan du oppleve den gamle brønnen, vakttårnene og en fantastisk utsikt.

Lagos’ gamleby

Lagos er ikke bare en by; et besøk her er som å vandre inn i en historiebok. Du går rundt i smale brosteinsbelagte gater som snor seg mellom gamle hus med smijernsbalkonger og azulejo-fliser. Byen har også et slave-markedsmuseum,hvor du kan lære mer om den viktigste, men også mørkeste perioden i regionens historie.

Ria Formosa Naturpark

En labyrint av øyer, laguner og sumper strekker seg over 60 km av kysten. Dette mangfoldige økosystemet gir ly til sjeldne fuglearter, noe som gjør det til en drøm for ornitologer. Lokale båtturer tilbyr innsikt i parkens økosystem og tradisjonelle havbruksmetoder. Er fugletitting en hobby er dette drømmestedet.

Cabo de São Vicente

Med klippene som står imot Atlanterhavets bølger, har fyret på Cabo de São Vicente guidet sjømenn i farlige farvann i århundrer. Den lokale legenden sier at dette er verdens ende.

Faro’s historiske sentrum

Bak de robuste bymurene finner du en by som er en skattkiste av kulturarv. Den gotiske katedralen, med sin blanding av renessanse- og barokkstiler, dominerer bybildet. Og, hvis du våger, kan du besøke Capela dos Ossos, en liten kapell dekorert med menneskelige bein.

Zoomarine Algarve

Dette er ikke din vanlige temapark. Zoomarine kombinerer underholdning med bevaring, og gir deg en sjanse til å lære om marint liv. Her finner du alt fra imponerende delfinshow til lærerike fuglepresentasjoner.

Mercado de Loulé

Dette er hvor du virkelig kan oppleve Algarve-kulturen. På dette historiske markedet kan du finne alt: fersk fisk, solmoden frukt, duftende krydder og lokale håndverk. Det er en eksplosjon av farger og smaker og er en perfekt måte å starte dagen på, med et glimt av lokal livsstil og gode lukter.

10 stedet på Algarve kysten du må besøke

  1. Albufeira: Engang en rolig fiskerlandsby, men nå er Albufeira et livlig sentrum for turisme i Algarve. Her kan du nyte solfylte strender, bra natteliv og et historisk bysentrum med sjarmerende gater og torg.
  2. Tavira: Dette er en av Algarves mest pittoreske byer. Med sin romerske bro, middelalderkirker og mauriske ruiner, oser Tavira av historie. Gilão-elven deler byen i to og skaper et idyllisk landskap.
  3. Portimão: Kjent for sin fiskerihistorie og vakre strand, Praia da Rocha. Portimão er også et gastronomisk senter, berømt for sin grillet sardiner og fiskestuer langs elva Arade.
  4. Lagos: En by rik på historie og naturlig skjønnhet. Lagos’ fort og bymurer forteller historier fra fortiden, mens de nærliggende klippene og grottene ved Ponta da Piedade gir en nydelig naturopplevelse.
  5. Faro: Algarves regionale hovedstad som kan tilby en rik kulturarv, med sitt historiske sentrum, katedral og bymurer.
  6. Sagres: Ligger på kystens sørvestlige spiss og er kjent for sin seilhistorie. Dette er stedet hvor Henrik Sjøfareren etablerte sin berømte sjøfartsskole. Den imponerende fortaleza (festningen) gir fantastisk utsikt over havet.
  7. Olhão: En ekte fiskerby og er mest kjent for sine unike kubiske hus og livlige fiskemarked. Det er også utgangspunktet for båtturer til øyene i Ria Formosa.
  8. Vilamoura: Dette er Algarves luksuriøse hjørne. Her finner du en stor marina, flere golfbaner og elegante restauranter som gjør Vilamoura til et hot spot for de som søker en mer oppskalert opplevelse.
  9. Silves: En gang Algarves hovedstad under maurisk styre men nå en rolig by med et imponerende rødt sandsteinslott og en gotisk katedral. Elven Arade snor seg rolig ved siden av byen.
  10. Loulé: Kjent for sitt livlige marked og sin årlige karneval. Loulé er et sentrum for håndverk og kultur i regionen. Byens historiske sentrum byr på en blanding av tradisjonelle bygninger og moderne bekvemmeligheter.

Reise til Algarve

Å reise fra Norge til Algarvekysten i Portugal er relativt enkelt og bekvemt, takket være direkteflyvninger og gode transportforbindelser.

Fly er naturlig nok den mest praktiske måten å komme seg til Algarve. Det finnes direkteflyvninger fra flere norske byer til Faro lufthavn, som er den største internasjonale lufthavnen i Algarve. Flyselskaper som Norwegian og Ryanair tilbyr sesongbaserte direkteflyvninger, mens andre selskaper kan ha flyvninger med mellomlandinger i andre europeiske byer.

Når du lander på Faro lufthavn, er det flere transportmuligheter for å nå ditt endelige reisemål i Algarve. Dette inkluderer leiebiler, drosjer, buss- og togforbindelser.

Bil: Selv om det er en lang tur, kan du også kjøre bil fra Norge til Algarve. Dette vil gi deg muligheten til å utforske flere europeiske land underveis. Husk å sjekke regler for bompenger, spesielt i Portugal, hvor det er elektroniske bompenger på mange motorveier.

Tog: Reise med tog er mer tidkrevende, men det kan også være en fantastisk måte å se Europa på. Du kan ta tog fra Norge til en større europeisk by som Hamburg eller Paris, og derfra fortsette sørover gjennom Spania til Portugal.

Ofte stilte spørsmål

Hvor lang tid tar flyreisen fra Norge til Algarve?

Direktefly fra Norge til Faro i Algarve tar vanligvis mellom 4 til 5 timer, avhengig av avreisested og vindforhold.

Hvilken valuta brukes i Algarve, og hvor kan jeg veksle penger?

Portugal, inkludert Algarve, bruker euro (€) som sin offisielle valuta. Du kan veksle penger ved ankomst på Faro lufthavn, i banker, eller bruke minibanker rundt i Algarve. Det anbefales å bruke minibanker for bedre vekslingskurser.

Trenger jeg en adapter for å bruke elektriske apparater i Algarve?

Ja, hvis enhetene dine ikke støtter den europeiske standarden. Portugal bruker type F stikkontakter med en spenning på 230V og en frekvens på 50Hz. Det kan være lurt å ta med en universaladapter hvis du er usikker.

Hva er den beste tiden å besøke Algarve på?

Algarve nyter et mildt klima året rundt. For sol og strandaktiviteter er mai til september ideelt, da temperaturene er varme og dagene er lange. Hvis du foretrekker mildere temperaturer og færre turister, kan våren (mars til april) og høsten (oktober til november) være gode tider å besøke.

Snakker folk engelsk i Algarve?

Ja, engelsk er mye snakket, spesielt i turistområdene. Selv om det alltid er verdsatt når besøkende prøver å si noen få ord på portugisisk, vil du generelt finne at hotellansatte, restauranteiere og butikkarbeidere har en grunnleggende til god forståelse av engelsk.

Skriv en kommentar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00