Hjem » Ting å gjøre i Gdansk

Ting å gjøre i Gdansk

av Kristoffer
0 kommentarer

Gdansk er den mest populære Polske langhelg destinasjonen for oss nordmenn og grunnen er ganske enkel. Vi snakker kun om rundt 1 times flytid og med litt planlegging finner du flybilletter til under tusenlappen tur/retur. Tar vi i tillegg med at de polske prisene er lave og at den polske valutaen har holdt seg bedre mot den norske (med norske øyne) enn euro og dollar er det ikke rart dette er et favoritt reisemål for mange.

Gdansk er langt fra den største byen i Polen, da har du andre alternativer som Wroclaw, Warzawa og Krakow, men det er fortsatt mer enn nok å finne på her.

1. Dlugi Targ

Dlugi Targ, den adelige gaten eller The Long Way, kjært barn har mange navn. Dette er i alle fall hovedgaten gjennom Gdansk. Selve gaten er bare rundt 500meter lang, men her er det så mye å se å gjøre at det som bare skulle tatt 10 minutter fort kan ta noen timer. På begge sider av gaten finner du gamle ærverdige bygninger med mye sæpreg. Tar du deg bryet med å se opp fra gaten og mot takene er det enda mer å se på. Midt i gaten finner du også den berømte Neptun fontenen og rett ved siden av Town Hall som er et slags museum. Langs gaten er det et stort utvalg av alt fra små sjarmerende kafeer til store restauranter som Hard Rock.

2. Mariakirken

Midt i Gamlebyen, noe sidegate unna Dlugi Targ finner vi den gigantiske Mariakirken. Dette er en av de største mursteins kirkene i verden og bygget dominerer hele gamlebyen. Det er kanskje ikke den mest spennende kirken, men verdt et besøk da det uansett ikke er mange minuttene å gå hit.

3. Shopping Gdansk

Gdansk er et lite shopping paradis, her finner du alt fra små butikker med lokale varer til gigantiske kjøpesenter. Er det shopping som står på planen anbefaler vi å ta turen innom Forum, det største kjøpesenteret i Gdansk. Her finner du over 200 butikker kjente butikker som H&M, Zara o.l. Forum har også en stor food court, kino og eget lekeland for de minste.

4. Sjørøverskute

Hva med en tur på Motlava elven på en vaskekte sjørøverskute (vel, helt ekte er den ikke men den ser veldig autentisk ut). Dette er vel mer for de med barn enn for de over 20 selv om det er en bar på båten. Er du i Sopot går det faktisk sjørøverskuter herfra og, da finner du den ytterst på piren.

5. Besøke Gdynia og Sopot

Har du “brukt” opp Gdansk, og sett alt som er å se er det ikke noe problem. Da er tiden inne for å besøke en av de to andre byene rett ved. Sopot er sommerbyen, da besøkes byen av turister fra inn og utland og det er liv overalt. Dagene kan tilbringes på den endeløse sandstranden eller på en av de mange restaurantene og kafeene. Sopot er ca. 30 minutter unna Gdansk med Taxi.

Utenom sommeren er nok Gdynia et bedre valg. Gdynia ligger også ved sjøen og har en strand men er ikke noe badeby på samme måte som sopot er. Her drar man heller for å besøke museums skip på havna.

6. Pub Crawl

Den perfekte måte å finne nye venner på, enten du reiser alene eller med flere. Med pubcrawl møter du en masse mennesker du aldri har møtt før og en guide tar deg fra vannhull til vannhull. Stort sett er dere innom 4-5 puber før kvelden avsluttes (eller begynner) på et utested. Det finnes flere forskjellige pubcrawler i Gdansk, men felles for de er at de koster noen hundrelapper og det inkluderer diverse gratis drikke på de forskjellige stedene.

7. Motlawa elven

Et av de fineste stedene å gå i Gdansk er langs elven. Her finner du en herlig blanding av gamle bygninger fra Hansa tiden til nye bygg i samme stil. Her ligger kafeene og restaurantene på rekke og rad og du finner alt fra lokale polske restaruranter til amerikansk inspirerte sted som Billys (anbefales, god mat). På sommeren er det uteserveringer over alt men på vinterstid har mange av stedene “vinterhager”.

8. Julemarked i Gdansk

Fra november og til godt uti desember anbefaler vi å besøke Gdansk julemarked. Dette er et digert marked som sprer seg fra torget foran Forum helt bort til Dlugi Targ. Her vandrer du blant lukten av all verdens matretter hvor bare 50% er noe du har vært borti fra før. Julemarkedet er like gøy med som uten barn, “gløgg” selges overalt, med og uten alkohol.

9. Mat og drikke

Gdansk har et stort utvalg av restauranter, barer og utesteder. Her finner du alt fra sushi til polske nasjonalretter og det er bare Google søket ditt som begrenser hva du kan finne. Rundt Motlava elven finner du det største utvalget på et sted. Vi ville tatt turen innom Billys for “autentisk” amerikansk stil med gratis popcorn. Whiskey in the Jar et et bra alternativ for deg som heller vi ha noe skikkelig grila biff.

Byen kan også tilby et stort og spennende utvalg coctailbarer, her snakker vi ikke mojito og GT men spennende coctails mixet av dyktige bartendere.

Kilde: Ting å gjøre i Gdansk

Les også

Skriv en kommentar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00